23.Žižkovi nástupci v čele husitských armád

Jan Žižka byl mrtev. Jeho nepřátelé jásali. Zdálo se , že Žižkova smrt je znamením konce , že ve svých důsledcích povede k rychlému rozpadu radikálních husitských vojsk , kterými zůstali stále Táboři a Orebité-nyní na Žižkovu počest přejmenovaní na Sirotky. Zdálo se že Žižkova smrt bude koncem radikální husitské revoluce. Stalo se však něco úplně opačného a nečekaného. Husitská revoluce se v následujícím období naopak vzepjala ke svému největšímu rozmachu. Ač byly vyhlašovány další křížové výpravy proti kacířským Čechům, husité nejen dále slavně vítězili, ale dokonce přenesli své boje za hranice Českého království.

Nejprve se však musela vyřešit zásadní otázka. Kdo převezme Žižkův vojevůdcovský palcát? Že to byl Prokop Holý je pravdou pouze částečnou a zjednodušenou. Prokop Holý se nakonec skutečně stal vůdčí osobností husitských vojsk , ale došlo k tomu až zhruba za rok po Žižkově smrti. Bezprostředně po smrti nepřemožitelného vojevůdce se vrchním velitelem orebitského, nyní sirotčího vojska stal už v mém seriálu v minulosti zmiňovaný Jan Hvězda z Vícemilic, známý pod přezdívkou Bzdinka. /Kdysi v Praze společně s Janem Želivským provedl levicový převrat/. I velitele táborské armády už jsme v minulosti zminovali, byt ve zcela opačné souvislosti. Tábory patrně vedl Bohuslav ze Švamberka /kdysi Žižkův nepřítel poražený v prvních Žižkových bitvách u Nekměře a Sudoměře/. Později přeběhl k radikálním husitům. /Přeběhlictví na opačnou stranu je pro husitskou revoluci žel dost typické./ Táboři a Sirotci se po počátečních sporech sjednotili na jaře 1425. To už má u Táborů významnou vojenskou funkci I známý Jan Roháč z Dubé.

Na podzim roku 1425 táhnou Táboři I Sirotci znovu na Moravu proti Zikmundovi I jeho zeti Albrechtovi Rakouskému a v této době obě radikální vojska ztrácejí v boji své velitele. Padne jak Bzdinka tak na následky těžkého zranění zemře Bohuslav ze Švamberka. A zrovna v této době je vyhlášena další křížová výprava/v pořadí už třetí/. Kdo se postaví do čela obou husitských vojsk , aby ji zastavil a zahnal za hranice české země?

Napsat komentář