Představujeme významné obce Kladensko-slánského regionu: Bratronice

Velká středisková obec přibližně s tisícovkou obyvatel leží v nejjižnější části Kladensko-slánského regionu na pokraji půvabných křivokláttských lesů.

Byla založena na bývalé stezce z Prahy přes Zbečno na královský hrad Křivoklát.

Jako doba jejího vzniku se uvádí 12. -13. století. Tehdejší ves náležela ke zbečenskému Újezdu , se kterým připadla hradu Křivoklátu. Ještě dříve, než byl Karel IV. oficiálně českým králem roku 1343 nadal několika vesnicemi nově založený sbor mansionářů při kostele pražském a o deset let později již za svého kralování doplnil tento sbor o další vesnice, mezi kterými byly i Bratronice.

Všechny platy těchto vesnic sboru mansionářů zanikly v době huusitské.

Král Jiří z Poděbrad zapsal roku 1460 platy vsi Bratronic Bořivojovi mladšímu z Lobkovic a jeho dědicům. I po době poděbradské byly bratronické platy zastavovány četným šlechticům , ale ves stále patřila ke křivoklátskému panství.

V sedmnáctém století je v Bratronicích připomínána rychta, které podléhaly okolní osady Běleč, Bezděkov, Chynava a Lhota. Místní kostel Všech svatých existovaljiž ve 14.století, kdy byl filiální k sousední vsi Bělči, po husitské době pak ke vzdálenějšímu Zbečnu. V osmnáctém století byl kostel opraven Arnoštem Josefem z Valdštejna a byla k němu přistavěna zvonice. Dále kostel postupně získával tehdy dobovou barokní až rokokovou podobu. Při kostele byla postavena lokálie, která byla roku 1855 povýšena na faru.

Při staré královské cestě na Křivoklát lze spatřit dva milníky ze 17. století, jeden v zahrádce domu vedle pohostinství, druhý na konci obce u fotbalového hřiště při silnici na Běleč.

Součástí střediskové obce Bratronice je přidružená osada Dolní Bezděkov, ležící na malebném toku potoka Kačáku/správným názvem Loděnice/. Tato osada mívala dvě vrchnosti -jedna část patřila ke Křivoklátu, druhá pak rodu Martiniců s ústředním sídlem ve Smečně.

V roce 1960 při vzniku okresu Kladno byl sice Dolní Bezděkov samostatnou obcí , ale o dvacet let později s účinností od 1:1: 1980 se stal součástí střediskové obce Bratronice .

Při silnici z Dolního Bezděkova do Bratronic lze spatřit nádherně zrekonstruovaný bunkr , takzvaný řopík, který byl postaven ve třicátých letech 20. století jako součást takzvané Vnější čáry, která měla svými bunkry bránit hlavní město Prahu. Tento bunkr je v Čechách unikátní svým umístěním, když byl vybudován přímo pod silnicí vedoucí z Dolního Bezděkova do Bratronic.

Luboš Hora-Kladno

Napsat komentář