Neduhy Habsburské dynastie

Habsburkové vládli v naší zemi od roku 1526 do roku 1918, tedy bezmála čtyři století.

Habsburská dynastie byla svého času nejmocnějším rodem v Evropě a vrcholu dosáhla zřejmě v době kdy kromě rakouských zemí vládla i ve Španělsku a po objevu Ameriky vlastně i za mořem v Novém světě. Jak vůbec mohlo dojít k úpadku tak mocného rodu a nakonec ztrátě vlády nad celou řadou dnes samostatných států?

Habsburkové byli od počátku 16. století pronásledováni nejrůznějšími, vesměs dědičnými poruchami. Důvodem těchto poruch byly především časté příbuzenské snatky.

K občasným defektům psychiky se už v generaci Rudolfa II./zemřel 1612/ a jeho bratrů přidružila neplodnost, která o sto let později v osobě Karla VI. /zemřel 1740/ dospěla až do situace, že habsburský rod vlastně vymřel. Nástupkyní Karla VI. byla totiž žena -,,čistokrevná Habsburkovna Marie-Terezie. Mužský ,,čistý“ Habsburk v této době už totiž v dynastii chyběl. Protože se Marie Terezie provdala za vévodu lotrinského, hovoříme o tom že Čechy a Morava byly od této doby pod vládou nikoli rodu Habsburského, ale Habsburskolotrinského.

Zdravá lotrinská krev však Habsburský rod až nečekaně razantně oživila. Sama Marie Terezie porodila dnes až neuvěřitelných 16 potomků. Šestnáct dětí měl i její potomek Leopold II. , byt vládl jen velmi krátce. Leopoldovi synové přivedli na svět hned 34 Habsburků. Díky tomu vznikly v dynastii velké starosti, jak takové, navíc stále se rozrůstající příbuzenstvo vůbec uživit, což znamenalo především dobře provdat nebo oženit. Vzhledem k nečekané populační expanzi byli Habsburkové nečekaně relativně chudí. A vynořil se opět staronový problém. Genetické zatížení se opět rychle vrátilo. Objevilo se už v generaci zplozené již zmíněným Leopoldem II. Tomu matka Marie Terezie vybrala za manželku těžce slabomyslnou Marii Louisu z pokrevně příbuzných španělských Bourbonů. Už Leopoldův následník trůnu František nebyl žádný genius a jeho bratři s vyjímkou Karla byli vesměs postiženi vážnou nervovou poruchou.

A ještě horší to bylo v dalším dynastickém kolenu. Dva ze synů Františka I. se narodili jako méněcenní . Budoucí císař Ferdinand V. byl slabomyslný a jeho mladší bratr arcivévoda František Karel byl tak postižený, že prý se nedokázal ani sám obléknout.

Také arcivévodkyně Marie-Anna /narozena 1804/ se narodila jako těžce slabomyslná.

Luboš Hora-Kladno

Napsat komentář