ČESKÁ KNÍŽATA 13

Bořivoj II. a Svatopluk

Kníže Bořivoj II. vládl v českém státě ve dvou obdobích. Bylo to v letech 1101-1107 a podruhé v letech 1117-1120. Na knížecí stolec byl dosazen vlastně neprávem, když podle stařešinského řádu měl být knížetem jeho starší bratranec Oldřich.

Bořivoj II. byl sice dobrosrdečný ale na druhou stranu měkký a tedy slabý vladař. Za jeho vlády se český stát dostal do období zmatků a rozbrojů. Státu a nakonec i sám sobě připravil hořký osud. Bratranec Oldřich se nemínil vzdát právoplatného nároku na titul českého knížete. Žel I on hledal pomoc v říši u císaře Jindřicha IV. A to stejným způsobem jako to Udělal Břetislav II. pro Bořivoje II. Prostě si za nemalou úplatu nechal též udělit Čechy v léno. Císař sice přijal úplatu I udělil Oldřichovi český stát v léno, ale to bylo vše. Ostatní už ponechal na Oldřichovi samotném.Po neúspěšném vyjednávání se o prosazení na post knížete pokusil Oldřich vojenskou silou. V tom ale zcela zkrachoval a napříště se nároků na titul knížete raději vzdal a rezignoval.

Knížeti Bořivojovi II. však brzy vyvstal jiný a podstatně schopnější sok. Tím byl jeho další bratranec Svatopluk, První pokus sice Svatoplukovi nevyšel . Na podruhé však Svatopluk s vojskem dobyl Prahu a nahradil dočasně Bořivoje ve funkci českého knížete. Bořivoj prchl do sousedního Polska a odtud hledal pomoc u nového německého císaře Jindřicha V./opět za vysokou finanční úplatu/. Císař opět s radostí přijme peníze, Svatopluka dokonce na krátký čas uvězní ale současně se i jím nechává uplatit. S českým státem se v tomto období vyloženě kupčí.

Svatopluk byl českým knížetem pouze necelé 3 roky v letech /1107-1109/. Během své krátké vlády si však počíná až neobyčejně krutě a nechá vyvraždit prakticky celý mocný rod Vršovců včetně žen a dětí. To však nezústane bez pomsty. Začátkem podzimu roku 1109 je jako výsledek pomsty vyvraždění rodu Vršovců Svatopluk sám zavražděn nikdy neidentifikovatelným vrahem.

Luboš Hora-Kladno

Napsat komentář