ČESKÁ KNÍŽATA 6

Boleslav I. ,,Ukrutný“

Václav je mrtev. Na knížecí stolec usedá jeho údajný bratrovrah./ve skutečnosti ani podle legend on osobně Václava nezabil/. Přízvisko ,,Ukrutný“ dostal především díky údajné bratrovraždě, ale je to i tvrdý a nelítostný vládce. To bezpochyby. Ovšem na druhou stranu také pevný, rozhodný i odvážný. Přesto s jeho ukrutností, kterou si získal snad na doživotí mu možná trochu křivdíme. Neudělal na tehdejší, dobu ,která se krutostmi jen hemží nic vyjímečného./kuriozně jeho syn Boleslav II., který nechal vyvraždit celý rod Slavníkovců nese úplně opačné přízvisko-,,Pobožný“/

Snad by bylo na místě ,,Ukrutného“ před historií trochu ospravedlnit. Osobní data jeho života ani vlády téměř neznáme. Nevíme ani, kdy umřel? Ano mělo by jít o 15. červenec. Ale kterého roku? 967, nebo 972? Historikové se přiklánějí spíše ke staršímu datu. To by znamenalo , že jeho vláda trvala pných 37 let a z tehdejších vládců patří k úplně nejdelším.

Hned jak se stal českým knížetem otočil státní politiku o 180 stupnů. Němcům se nepodal a zmíněné Václavvy poplatky přestal okamžitě odvádět. Díky tomu se dostal okamžitě do sporu s Němci a těm dokázal statečně vzdorovat plných 14 let. Nakonec se s německým panovníkem /Otou I./ usmířil a dokonce se stal jeho spojencem proti výbojům tehdy ještě kočovných Madarů. Společnými silami pak Madary porazili v definitivně rozhodující bitvě na řece Lechu/rok 955/ a tím způsobili, že Madaři upustili od svého kočovného způsobu života a natrvalo se usadili v Uherské nížině.

Někteří historikové usuzují, že právě za Boleslava I. se stala Morava součástí formujícího se českého státu. /snad dokonce na čas i část Slovenska/. Jisté tyto údaje ale nejsou, protože i o Boleslavovi a jeho době toho stále víme poměrně málo.

Co dodat s jistotou? Boleslav I. navázal pokrevní příbuzenství se sousedním slovanským Polskem. Tam právě kníže Mečislav /Měšek/ I. založil vládnoucí dynastii Piastovců. A jeho manželkou se stala Boleslavova dcera Doubravka. Měškův syn Boleslav Chrabrý, který získal už na přelomu 10. a 11. století titukl nikoli knížete, ale krále byl tedy poloviční Přemyslovec po matce. A o co ještě ,,Ukrutný“ ke konci svého života usiloval? O zřízení dúležitého správního zřízení, kterým bylo biskupství. Zemřel však dříve, než se mu to podařilo uskutečnit.

Boleslav I. ,,Ukrutný“ byl v podstatě silným a úspěšným vladařem. Žel od doby, kdy se aktivně zapojil do Václavovy bratrovraždy na něm snad na doživotí lpí vina zavraždění pozdějšího světce a mučedníka Václava. A té se už nezbaví….

Luboš Hora-Kladno

Napsat komentář