Pinpongový zápas

Jako takzvaný peer pracuji jak ve spolku Dobré místo se sídlem v Psychiatrické nemocnici Praha- Bohnice, tak v organizaci Fokus-Kladno. V obou organizacích se mimo jiné věnuji i stolnímu tenisu s klienty.

Ten nápad zorganizovat přátelské utkání mezi oběma organizacemi, pro které pracuji jsem dostal někdy v září letošního roku. Nejdůležitější bylo získat pro něj podporu vedení obou organizací. Bylo velmi potěšující, že té podpory se mi opravdu dostalo.

Přesný termín utkání byl sice stanoven až déle než za měsíc od předložení mého návrhu, což se mi zpočátku moc nelíbilo, ale nakonec to bylo jen dobře, protože jsem měl dost času na jeho organizaci, která se nakonec ukázala jako nejtěžší. Bylo totiž především třeba získat dostatečný počet hráčů jak z Bohnic, tak z Kladna. Naštěstí mám v obou organizacích mezi zaměstnanci a klienty dobré kamarády a ti nezklamali. V podstatě každý koho jsem oslovil byl ochoten do zápasu nastoupit.

Tímto bych chtěl všem účastníkům moc poděkovat za jejich účast. Zápas se uskutečnil v úterý 24.října v prostorách kladenského Fokusu. Trochu obavy jsem měl ze společné dopravy pražských účastníků do Kladna, ale nakonec mi ,,trn z paty“ vytrhl můj bohnický kolega i kamarád Kuba , který jako jeden z mála z nás vlastní auto a byl ochoten dovézt bohnické kolegy i kamarády z Prahy na Kladno i zpět.

Co se týče dopravy nemohu se ještě nezmínit o mé nadřízené z bohnické organizace Dobré místo Lucce, která se sama nabídla, že by v případě Kubovy neschopnosti zaskočila a pražské účastníky na Kladno autem rovněž dopravila.

Kuba ale nezklamal a nejenže přivezl z Prahy do kladenského Fokusu čtyři účastníky,ale jako pátý také sám nastoupil. Rovněž se musím zmínit o kolegyni i kamarádce Janě, která sice bydlí na Kladně, ale pracuje v pražských Bohnicích. Ta se ochotně až na Kladně k pražské výpravě přpojila. A ještě něco musím dodat. Původně jsem počítal se zápasem , kde nastoupí pět, nebo šest Pražáků proti stejnému počtu Kladeňáků. Výsledek počtu účastníků nakonec dopadl nad mé očekávání. Nastoupilo sedm hráčů z Kladna proti sedmi z Prahy./ Bohnický tým ochotně doplnil ještě kladenský kolega, který ač pracuje v kladenském Fokusu, je oficiálně zaměstnancem Dobrého místa v Bohnicích. I jemu patří můj velký dík./

Řidič Kuba dodržel slovo a na Kladno i se všemi hráči z Prahy dorazil včas.

Organizace uskutečnění zápasu, ze které jsem měl největší obavy tak dopadla díky mým kolegům zaměstnancům i kamarádům nad očekávání dobře.

Pražská výprava dorazila na místo zápasu před 11 hodinou a zápas hned mohl začít.

Samotné organizace průběhu zápasu jsem se nebál. Vždyť mám několikaleté zkušenosti z práce kvalifikovaného trenéra jak fotbalu, tak florbalu a řízení turnajů a zápasů si vyloženě užívám.

A pak krátce po jedenácté hodině 24.10 vypukl zápas, který se protáhl na celé 4 hodiny. Mým přáním bylo, aby si každý z Fokusu zahrál s každým z Dobrého místa. To se nakonec opravdu povedlo. Jednalo se v takovém případě o plných 49 zápasů jednotlivých dvojic. Hrací doba jednoho utkání se proto musela zminimalizovat. Všechny zápasy se hrály pouze na jeden malý set do 11 bodů. Při takovém způsobu hodnocení hrálo samozřejmě velkou roli i štěstí. Ač Dobré místo přijelo s jedním velkým favoritem -neporazitelným Jirkou, který také všechny své zápasy vyhrál, v konečném hodnocení týmů to nebylo nic platné. Kladenský Fokus jasně zvítězil a patrně se na tom podílely i každotýdenní pravidelné tréninky, které s výjimkou letních prázdnin trvají už několik měsíců. Zaměstnanci Dobrého místa v Bohnicích mají naopak pro nedostatek prostoru možnosti tréninků podstatně menší. A právě tohle asi o konečném výsledku rozhodlo, protože herní kvalitou byli jnak hráči obou organizací poměrně vyrovnaní.

Co dodat. Výsledek nakonec není tak důležitý, jako fakt že účastníkům se zápas líbil, hráli s nasazením nadšením a nedošlo k absolutně žádným byt sebemenším konfliktům kvůli sporným situacím a míčkům, což se v podobných případech obvykle ve sportu stává. Zápas mezi kladenským Fokusem a bohnickým Dobrým místem proběhl naprosto korentně v opravdovém férovém i vyloženě přátelském duchu. Ne tedy výsledek ale právě tohle bylo jeho hlavním cílem.

Luboš Hora-Kladno

Napsat komentář