2. Kopřivka
Kopřivka se může projevit kdekoli na těle, nejčastěji však na trupu nebo končetinách. Přetrvává několik hodin , kdy se se současně objevují některé výsevy a jiné zase mizí. Obvykle jde o alergickou reakci na některé potraviny , například mléko, vejce, ořechy, jahody nebo kvasinky či plísně. Mohou ji vyvolat i chemická aditiva , konzervační látky i léky jako Acylpyrin, Penicilin a opiáty.
Jindy se objevují alergické reakce po dotyku rostlin nebo při výkyvech teploty.
Kontaktem je vyprovokován imunitní systém, který začne produkovat protilátky nazývané ,,IGE“ které do spodních vrstev kůže přinášejí histamin. Ten rozšíří kapiláry , jejich stěnou prostupuje volně tekutina do kůže, kde vyvolá otok a vyrážku.
Osoby trpící na astma , ekzém a sennou rýmu jsou ke vzniku kopřivky náchylnější, právě tak jako jedinci s dědičnou atopií.
Mnoho lidí dobře ví , kdy a po čem dostanou kopřivku, a mají pak možnost se těmto problémům vyhnout. Jestliže však má člověk sklon k širší alergické reakci, která se objevuje po konzervačních a přídatných látkách v potravinách, je velmi složité obtížné původce odhalit. V těchto případech bývá nutné provést kožní testy , kdy se malé množství látky nanese na kůži a podle reakce se určí zdroj.
Jinou metodou je postupné vylučování jídel a nápojů, dokud není odhalena příčina.
Luboš Hora-Kladno