4. část -povídky ,,Úředníkova smrt“ , ,,Štába Pribiščejev“ , ,,Nudný příběh“, ,,Děti“

V čem spočívá hlubší smysl názvu povídky ,,Úředníkova smrt“? V ní umírá ne člověk, ale úředník-malý človíček Červjakov, který kýchl v divadle na pleš generála Brizžalova, a potom se mu ve své poníženosti tolikrát omlouvá,až se generál rozzuří a vyhodí ho. A Červjakov má z toho smrt.

Ještě kritičtější je povídka ,,Štába Prišibejev“ Její hrdina je souzen za urážky a násilí, které spáchal v nesmírné služební horlivosti. Je tedy obětí své vlastní byrokratické tuposti.

Hlavním motivem slavné Čechovovy novely ,,Nudný příběh“ je stesk.-Hlavní hrdina je universitní profesor,zdánlivě šťastný člověk, který v životě všeho dosáhl. Na stará kolena poznává,že to vše byl pouze lesklý povrch. K ženě i dceři už dávno nic necítí,jejich styky jsou pouze setrvačná formálnost. Jeho žena se za ta léta změnila v tlustou paničku, plně pohrouženou do malicherných starostí o domácnost. Ženicha své dcery dokonce profesor nemá rád-protože ví, že není nadaný a že jeho záměry nejsou nezištné. Ani věda mu nedává uspokojující odpověď na složité problémy života. Uvědomuje si, že mu chybí hlubší filozofický pohled, kterým by dokázal jednotlivé fakty života spojit a najít v nich skrytý obecný smysl. Profesor proto upadává do tragického pocitu prázdnoty. Právě v této chvíli k němu přichází schovanka Káťa, která v životě ztroskotala a úpěnlivě ho prosí o pomoc, či spíše o radu co má ve své krizi dělat. Profesor, který také prodělává vnitřní krizi, musí odpovědět, že sám také neví.

Svého času nalézal Čechov ve svých krátkých prózách jak sám říkal ,,zlatá zrnka lidské podstaty v bažině každodenní všednosti“ ne mezi dospělými, ale mezi dětmi. V dětech viděl zvláštní sympatické bytosti, které se výrazně liší od dospělých a chovají se k ostatním lidem bezelstně. Zatímco dospělý člověk se chová k druhému podle jeho postavení v dětské hře jak je zcela zřejmé v jeho povídce ,,Děti“ jsou si všichni rovni a nerozlišuje se zda jde o synka služebné, nebo děti pánů. Děti hrají sice o kopejky, ale peníze pro ně mají cenu jen jako hračka a po skončené hře se kopejky válejí po podlaze, aniž by někdo usiloval o jejich přivlastnění.

Napsat komentář