Seriál o K.H. Borovském: 16.část

16 – Závěrem

Pokud srovnám svou práci o Karlu Havlíčku Borovském s prací z předchozího ročníku, kdy jsem se věnoval Karlu Hynku Máchovi je určitě jiná. Však i Mácha byl jiný než Havlíček a publikoval v jiném/tím myslím především literárním / období. Mácha byl vrcholným představitelem českého romantismu. Havlíček, jako jeden z vůbec prvních v Čechách přichází v literatuře s něčím jiným, v naší literatuře tehdy zcela novým ,s kritickým realismem. K Havlíčkovu literárnímu dílu nemám tak blízko jako k Máchovi. Trochu mi v něm schází Máchova tolik pověstná lyrika. Lyriku u Havlíčka téměř nenaleznete. Přednosti jeho díla jsou jinde-v satiře, svérázném humoru, ironii, sarkazmu , ostré nesmiřitelné kritice všeho špatného. Osobně mě nejvíce upoutaly některé Havlíčkovy skvěle trefné epigramy. Havlíček není žádným snílkem, píše věcně, stroze, trefně a jednoduše ukazuje skutečný stav věcí. A hlavně nebojí se ostře kritizovat vše co považuje za špatné.

Z těchto důvodů si více než Havlíčkova literárního díla vážím jeho nebojácné novinářské činnosti i vysoce aktivního zapojení do společenského i politického života. Jeho život, i když jakkoli krátký byl až neuvěřitelně aktivní. Velmi si vážím Havlíčkova ryzího charakteru. Nejen psal, ale i jednal vždy jen podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Pracoval až do úmoru a nedokázaly ho v jeho usilovné práci zastavit ani dva soudní procesy vedené proti němu, ani policejní dozor a v závěru života ani smrt manželky Julie. Dokonce ani vyloženě protiprávní více než tříleté vyhnanství v tyrolském Brixenu ho nesrazilo do kolen. A pracoval vlastně až do samé smrti, už těžce nemocný tehdy nevyléčitelnou tuberkulózou.

Havlíčkovy velké osobní statečnosti, vytrvalosti, zcela mimořádné aktivity, jeho upřímného vlastenectví prostě celého Havlíčkova mimořádného života spojeného především s novinářskou a politickou činností si vážím snad více

než jeho rozsahem spíše nevelkého literárního díla, byt i v tom díle je zcela originální a nenapodobitelný. Hlavně z těchto důvodů jsem se tentokrát více věnoval jeho životu, než literárnímu dílu.

Napsat komentář